Az antioxidánsok szerepe az élő szervezetben

Nagy Regina
2020. október 26.
3 perc

Energiatermelő folyamataink nagyrészt oxidatív folyamatokból állnak, az életműködésünk alapját jelentő sejtlégzés (biológiai oxidáció) során is ez történik: elégetünk anyagokat, ezáltal „üzemanyaghoz” jutunk. Ennek a lebontási folyamatnak a következménye a szabadgyökök (pl.: hidroxilgyök, szuperoxidgyök) keletkezése.

A szervezetünk egy természetes „vegyi üzemként” működik, mely során a sejtekben lejátszódó biokémiai folyamatok ellátnak minket energiával, de reakcióképes „vegyi anyagok” is termelődnek. Ugyanakkor a szabadgyökök létrejötte különböző környezeti stresszhatásokra is könnyen bekövetkezik: UV- és radioaktív sugárzás, dohányfüst, szmog, alkohol, stressz, toxikus vegyi anyagok. Az oxidatív stressz című dráma főszereplője az oxigén, mely az élethez nélkülözhetetlen, azonban a szervezet szöveteiben reaktív molekulákat hoz létre. A szabadgyökök reaktivitása leginkább azzal magyarázható, hogy rendelkeznek párosítatlan elektronnal, ezért igen agresszívak, rövid életidejűek és nagyon reakcióképesek.(1) A szabadgyökök olyan káros láncreakciót válthatnak ki – főként a nem egészséges szervezetben -, mely során a sejtmembrán felszakad, a kiáramló vegyületek roncsolják a környező szöveteket, majd sejtpusztulás következik be (2). A fokozott mennyiségben termelődött szabadgyökök által kiváltott oxidatív stressz olyan kórképek kockázatát növeli, mint a szív- és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, légúti betegségek, immunhiányos állapotok, ízületi gyulladások vagy a korai öregedés és a diabetes (3, 4).

Védekezési lehetőség: szervezet/külső források?

A szabadgyökök által okozott károsodásokkal szembeni harcot a szervezetben egy összetett közömbösítő mechanizmust működtető védelmi rendszer biztosítja, melynek termékei az antioxidánsok. A szervezet által termelt antioxidánsok (pl. antioxidáns hatású enzimek: kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz) és az élelemmel bevitt antioxidánsok együttműködve semlegesítik a szabadgyököket azáltal, hogy csökkentik vagy gátolják oxidációjukat (1). Miután korunk emberének az élete sajnálatos módon bővelkedik környezeti szennyezőkben, így az oxidatív hatások mérsékléséért felelős mechanizmusok leterheltek. A védekező rendszer hatékonyságának fokozása és a szövetek oxidatív potenciáljának kedvező befolyásolása azonban az étrend megfelelő összeállítása és az antioxidáns hatású élelmi anyagok megválasztása mentén lehetséges. A Földi élet kezdete óta a különböző szervezetek együtt fejlődtek (koevolúció), s ez eredményezi azt, hogy az állatok és az ember számára is nélkülözhetetlenek a különböző gyümölcsökből, zöldségekből és gyógynövényekből származó biomolekulák az egészségünk megőrzéséhez. A növények bővelkednek ezen összetevőkben, a növényi kivonatok pedig mintegy koncentrálják a természet ezen ajándékait.

Szerzők

Zubay Péter
okleveles ökológiai gazdálkodási mérnök
SZIE-KERTK Gyógy-és Aromanövények tanszék doktorandusz

Nagy Regina
Bio Membrane Technology Kft., biomérnök