Fahéj, gyömbér, kasvirág

Nagy Regina
2021. március 16.
4 perc

A fahéjnak 2 faja használt általánosan: a Cinnamomum zeylanicum (ceyloni fahéj) és a Cinnamomun cassia (kínai fahéj). Rendszertani besorolást tekintve a Laurales rendjén belül a Lauraceae családjába tartozik. Az előbbi Sri Lankán (Ceylon sziget) és India déli részén őshonos, legnagyobb termőterületeit Dél-Indiában találhatjuk meg, míg a kínai fahéj Vietnám déli részén, Kínában és Burmában őshonos, termőterületeit pedig Dél-Kínában, Vietnámban és Indonéziában lelhetjük fel. Termesztését tekintve vízigényes, főként a meleg, trópusi éghajlatot kedveli.(1)

A valódi és a cassia fahéj között van némi különbség. Amit a magyar társadalom nagy része fogyaszt, az a cassia fahéj, melynek illata és íze édesebb, aromásabb, viszont hátránya, hogy kumarin-tartalma magasabb (2000-5000 mg/kg), így nagyobb mértékű fogyasztása súrolja az egészségügyi határértéket. A valódi fahéjnak nincs intenzív íze, inkább keserű, mintsem, hogy édes volna, míg a kumarin-tartalma jelentősen kisebb (<15 mg/kg).

A fahéjnak a szárított héjkérge (cortex) szolgáltatja a drogot (a hatóanyagokat tartalmazó növényi részt), továbbá illóolajat (aetheroleum) és tinktúrát (tinctura) állítanak elő belőle. A Gyógyszerkönyv előírása szerint a kéregdrognak legalább 12 ml/kg illóolajat kell tartalmaznia. Emellett a leveléből is rendszerint desztillálnak illóolajat.(1)

A fahéj biológiailag aktív összetevői:

A valódi fahéj kérge több, mint 4% illóolajat, ezenkívül még cseranyagot, gyantát, nyálka- és gumianyagokat, kettő darab rovarellenes vegyületet (cinnzelamin, cinnzelamol) tartalmaz. Illóolajának fő komponensei a fahéjaldehid (60-75%), eugenol (5-18%), fahéjsav, eugenol-acetát, valamint a linalool és a kámfor. Leveléből nyert illóolajának fő összetevője az eugenol (60-80%) és kisebb mennyiségű fahéjaldehid. A kínai fahéjkéreg 1,0-2,5% illóolaj tartalommal bír, amiben 70-95%-ban találhatjuk meg a fahéjaldehidet.(1)

Felhasználás:

A fahéjat évezredek óta előszeretettel használják fűszerként a világ különböző tájain. Hagyományosan édesipari termékeket, süteményeket, italokat és gyümölcsös ételeket fűszereznek vele, továbbá dohányiparban aromaként és a kozmetikaiparban is parfümök összetevőjeként alkalmazzák. Magas kumarin tartalma-miatt és ismerve annak káros egészségügyi hatását 2004-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a napi kumarin beviteli határértékét maximum 0,1 mg/ttkg-ban határozta meg.(2)

Igencsak elterjedt kutatási téma a fahéj komponenseinek vizsgálata és az általuk kiváltott kedvező biológiai hatás a modern orvostudományban. Tanulmányok bizonyítják, hogy a fahéh különböző hatóanyagai kedvező farmakológiai hatásokkal rendelkeznek különféle betegségek (rák, cukorbetegség, gyulladásos betegségek, mikrobiális fertőzés, gyomorpanaszok, ízületi gyulladás, vérszegénység és vérnyomás kezelése) kezelése esetén.(3) 

A leggyakoribb vizsgált indikáció a fahéjjal kapcsolatban a cukorbetegség, ahol a vizsgált egyéneknél a glikémiás index egyértelműen javult mind prediabétesz és diabétesz esetében.(3) Számos fahéj alapú termék étrend-kiegészítőként van forgalomban, de fontos megjegyezni, hogy aki véralvadásgátló gyógyszerkészítményeket szed, annak kerülnie kell a kumarin tartalmú anyagokat kedvezőtlen hatása miatt.(4)

Irodalomjegyzék:

  1. Bernáth Jenő (2013): Vadon termő és termesztett gyógynövények
  2. https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:354:0034:0050:HU:PDF
  3. Sanjay Kumar, Reshma Kumari, Shailja Mishra (2019): Pharmacological properties and their medicinal uses of Cinnamomum: a review
  4. Szőke Éva, Kéry Ágnes, Lemberkovics Éva (2019): Gyógynövénytől a gyógyításig

Szerzők

Zubay Péter
okleveles ökológiai gazdálkodási mérnök
SZIE-KERTK Gyógy-és Aromanövények tanszék doktorandusz

Nagy Regina
Bio Membrane Technology Kft., biomérnök