A szuperkritikus extrakció egy kíméletes, ugyanakkor nagyon magas hatásfokú eljárás, melynek segítségével nagy tisztaságú, esszenciális növényi alkotóelemeket választhatunk ki.

Az eljárásunk 6 lépésben

1. Szárítás

Az alapanyagok – gyógy-, és fűszernövények, gyümölcsök – betakarítása után, a feldolgozási folyamat első lépése a szárítás. A folyamatos működésű, innovatív szárítóberendezés meleg levegő befúvásával, állandó hőmérsékleten dolgozik. A szárítási idő akár 5-8 óra is lehet.

2. Őrlés

A következő lépés a már kiszárított növényi alapanyagok őrlése. Az őrlés során az alapanyag sejtfalai felszakadnak, illetve a szemcsék fajlagos felülete megnő, mely tulajdonságok elősegítik az értékes alkotók gyorsabb és hatékonyabb kioldódását az extrakció alatt.

3. Pelletálás

Az őrlés során keletkezett anyagot rendszerint pelletáljuk. Az eljárás célja – hogy a megnövekedett fajsúly miatt – több anyagot tudjunk az extraktorba tölteni. Az anyag itt már készen áll a gyártási folyamat egyik legkülönlegesebb részéhez.

4. Szuperkritikus extrakció

Üzemünk működésének kulcslépése, mely során szén-dioxiddal oldjuk ki az értékes biológiailag aktív komponenseket. A „szuperkritikus” jelző a szén-dioxid halmazállapotára utal, mely ez esetben gáz és folyadék tulajdonságokat is mutat. Az eszközbe betöltött anyagon keresztül magas nyomású, szuperkritikus állapotú szén-dioxidod áramoltatunk. A szén-dioxid kioldja az értékes alkotókat, amelyek a leválasztó tartályban maradnak, a szén-dioxid tovább áramlik a rendszerben. A kivonat sűrű, krémesen folyékony anyag.

5. BioMembrane technológia

Az extraktumot a széleskörű felhasználásához vízoldhatóvá kell tenni. Erre alkottuk meg a BioMembrane technológiát. A feldolgozás során az extraktumhoz többek közt adalékanyagokat keverünk, homogenizáljuk, majd a folyamat végén a terméket megszárítjuk. Az így kapott termék már vízben nagyon jól oldható.

6. A végtermék

A műveleti sor befejezéseként egy por állagú végterméket kapunk. Előnye az extraktummal szemben, hogy hosszabb ideig eltartható, könnyebben csomagolható, szállítható. A BioMembrane gyártási eljárással a szépség- és élelmiszeriparban egyaránt magas hatékonysággal hasznosítható terméket kapunk.